Część naszych grzybnych zbiorów można przesmażyć i zapasteryzować w słoikach - po otwarciu są jak świeżo duszone. Prosta rzecz a ile potem, zimą, radości !

Grzyby duszone, pasteryzowane - składniki:
ok. 5 - 6 kg grzybów
1/2 kg masła klarowanego
sól pieprz mielony ew. cebula

- kilka niedużych sztuk grzyby oczyścić, posegregować gatunkami, obrać i pokroić jeśli chcemy dusić z cebulą.
Na patelni rozgrzać kilka dużych łyżek masła, najlepiej klarowanego, wrzucać po ok 1kg gatunku jednego grzyba, smażyć na mocnym ogniu 5 minut, przykryć i dusić 3 minuty.
Doprawić solą, pieprzem.

Do słoików - zakręcić.

Nakładać do 3/4 słoika, ugniatać, żeby nie zostało powietrze.
Gotowe słoiki z grzybami wkładamy do garnka ze ścierką na dnie, pasteryzować 30 minut w lekko pyrkającj wodzie.
Po 24 godzinach pasteryzować jeszcze raz - i potem znowu kolejny raz.

To tyndalizacja - inaczej mogą się zepsuć.



A oto przepis na doskonałe grzyby w śmietanie.
Tak przyrządzone grzyby leśne smakują doskonale zwłaszcza do pieczonego mięsa, ale także do kotletów warzywnych czy rozmaitych placków.
Świetne są też z pieczywem.
Składniki:
1 kg grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki, maślaki, koźlaki, kurki)
1 duża cebula
sól
sporo świeżo mielonego czarnego pieprzu
łyżka oleju i łyżka masła
200 ml śmietany
opcjonalnie natka pietruszki, świeży lub suszony tymianek

Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Cebulę siekamy drobno i szklimy na tłuszczu.
Grzyby oczyszczamy, kroimy w kawałki i wrzucamy na patelnię.
Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok 30 min.
Doprawiamy solą i pieprzem.

Dodajemy śmietanę i mocno podgrzewamy grzyby i gotowe!

SMACZNEGO.